BİLSAM Logo
Haberler Darende Gelecek Stratejileri Raporu

Darende Gelecek Stratejileri Raporu

İlçe raporlarinin dördüncüsü olan ?Darende Gelecek Stratejileri Raporu? düzenlenen toplantiyla kamuoyuna açiklandi.
 Darende Gelecek Stratejileri Raporu
Eklenme Tarihi : 3.10.2013
Okunma : 50

Darende Tiryandafil Otel’de gerçeklesen toplantiya Darende Kaymakami Bünyamin Kus, Darende Belediye Baskani Isa Özkan, BILSAM Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Ibrahim Gezer, Malatya  Gida Tarim ve Hayvancilik Il Müdürlügü Ziraat Yüksek Mühendisi Ilhami Polat, Malatya Il Kültür ve Turizm Müdür Yardimcisi ve Malatya Valiligi KUDEB Baskani Levent Iskenderoglu, Çekül Vakfi Malatya Temsilcisi Bekir Sözen’in yani sira Darende Ilçesi kamu kurum ve kuruluslarinin müdürleri, sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri katildi.

 

 

      Toplantida konusan Darende Kaymakami Bünyamin Kus, Darende Gelecek Stratejiler Raporunun hazirlamasina katki saglayan Ibrahim Gezer’e ve çalisma arkadaslarina tesekkür ederek sözlerine söyle devam etti:

 

      “Dünya gerçekten degisti. Kurumlar gelecek stratejileri olustururken artik bilimsel hareket etmek zorunda. Bundan dolayi ezbere,günübirlik politikalar bitmis durumda. Bundan dolayi bu çalisma kurumlarin isbirligi ve esgüdümüne giderek ortak bir takim çalismalar yapabilecek pozisyona geldigini gösteriyor”.  Artik  bir takim seylerin degistigini söyleyen Bünyamin Kus, bu çalismayi önemsedigini dile getirerek tüm katilimcilara tesekkür ederek konusmasini bitirdi.

 

      Darende Belediye Baskani Isa Özkan ise   bu programda emegi geçen BILSAM ekibine tesekkür edip Darende ile ilgili sözlerine sunlari ekledi:

 

      “Son yillarda daha farkli ve güzel seyleri takip etmeye baslayarak Darende’yi daha güzel bir hale getirip Dünyaya dikkat çekmek istedik. Darende bir çok ilçede, ilde ve  ülke de olmayan tarihi eserlere sahip bizlerde belediye olarak üstümüze düsen görevleri cani gönülden yapmaya gayret gösterecegiz” dedi. Malatya’nin büyüksehir olmasi hasebiyle Darende Belediye’sinin de ciddi katkilar saglayacagini söyleyen Özkan ,tüm katilimci ve emegi geçenlere tesekkür ederek sözlerini bitirdi.

 

 

      Toplantida konusma yapan BILSAM Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Ibrahim Gezer, katilimcilari selamladiktan sonra sözlerine söyle devam etti:

 

      KATILIMCI BIR YAKLASIM

 

      “BILSAM olarak bir nebze dahi ilimize faydali olabilmek ve farkindalik olusturabilmek ümidiyle hazirladigimiz Arastirma Raporlarimizin altincisi, Ilçe Gelecek Stratejileri Raporlarimizin ise dördüncüsüyle karsinizda olmaktan dolayi yasadigimiz sevinci dile getirmek isterim.

 

      Bildiginiz gibi BILSAM; egitim, arastirma ve yayincilik basta olmak üzere birçok alanda faaliyet yürüten ve projeler gerçeklestiren bir sivil toplum kurulusudur.

 

      BILSAM olarak daha önce de sehrimiz ve sorunlariyla ilgili çok sayida rapor çalismalari, sempozyum, çalistay, forum, konferans vb. çalismalar gerçeklestirdik. Simdi ise yeni bir çalismayla karsinizdayiz. 2011 yilinda il için hazirladigimiz “Malatya Vizyon 2023” raporumuzdan sonra gündeme aldigimiz “Ilçe Gelecek Stratejileri” raporlarimizin dördüncüsü olan “Darende Gelecek Stratejileri Raporu”nu bugün itibariyle sizlerle paylasmak üzere toplanmis bulunuyoruz. Bu raporlarimizin da önceki rapor çalismalarimiz gibi kamuoyunda gerekli karsiligi bulacagina inaniyoruz.  

 

      Ilçe Gelecek Stratejileri Raporlari 2011 yilinda yayimlanan “Malatya Vizyon 2023” baslikli çalismamizin ilçe versiyonlari olarak ortaya çikmistir. Bazi ilçelerimizin yerel yöneticilerinin israrli talepleri bu çalismalari gündeme almamiza vesile olmustur.

 

 

 

      Malatya’nin merkez ile ilçeleri arasindaki gelismislik farki en yüksek olan illerden biri olmasi gerçegi ile ilimizin büyüksehir olma sürecine daha sistemli bir baslangiç yapma ihtiyaci bizleri motive eden diger unsurlar olmustur.     

 

     Merkez ve ilçelerimiz için ayri ayri olmak üzere toplam 12 adetlik bir paket halinde hazirlanan bu raporlarin temel amaci; il ve ilçelerimizin mevcut durumu ve potansiyellerini analiz etmek, kazanim ve sorunlari ortaya koymak ve gelecege yönelik stratejiler gelistirerek gelisim süreçlerine katki saglamaktir. Ilçelerimizin çok sayida sorunu oldugu ve bu sorunlarla biran önce ilgilenilmesi geregi raporlarin ortaya koydugu ilk sonuçlardan biridir. 

 

      Darende ile ilgili elinizdeki raporda eski ve köklü bir tarihe sahip Darende ilçesinin mevcut durumu ve potansiyeli degerlendirilmis, ilçe vizyonu belirlenmis, ilçenin sorunlari ve bunlara yönelik çözüm önerileri tartisilmis, belirlenen öncelik ve gelisim eksenlerine uyumlu olarak ilçe için stratejik amaçlar tespit edilmis ve bu amaçlarin gerçeklestirilmesi için ihtiyaç duyulan kentsel gelisim yol haritasi çikarilmistir.

 

      Bir sivil toplum kurulusu tarafindan hazirlanmasi ve merkez ile birlikte bütün ilçeleri ayri ayri ele almasi yönüyle ülkemizde ilk olma özelligi tasiyan bu çalismanin baska bir özelligi de katilimci bir yaklasimla hazirlanmis olmasidir. Bu raporlarin hazirlanmasina katki saglayan ilçemizin degerli yöneticilerine, diger yetkililerine, özel sektör ve sivil toplum temsilcilerine ve raporun hazirlanmasina katki veren herkese tesekkür eder, kamuoyuna saygiyla arz ederiz.                     

 

 

       Darende ile ilgili bazi veriler asagida sunulmustur.

 

1. Darende’nin en önemli zenginliklerinden biri; ülkemizin önemli inanç turizmi merkezlerinden biri olan ve yilda yaklasik 350 bin turisti agirlayan Somuncu Baba Külliyesi’nin varligidir.

2. Doga turizmine ve su sporlarina elverisli Tohma Kanyonu ve Tohma Vadisi’nin varligi Darende için çok önemli bir katma degerdir. Ayrica ülke çapinda bilinen dogal selaleden Günpinar Selalesi önemli bir dogal güzelliktir.

3. 2012 verileri dikkate alindiginda Malatya taze kayisi üretiminde 126.082 ton ile %17’lik paya sahip olan Darende; %20 oranina sahip Akçadag ilçesinden sonra en büyük paya sahiptir.

4. Ticari girisimcilik alaninda yakalanan düzey Darende için önemli bir avantajdir.

5. Ilçenin eski yerlesim yerlerinden olmasi; sehirlesme kültürünün tarihsel serüven içerisinde yerlesmis olmasi, kadim ve köklü bir tarihe sahip olmasi bir avantaj olarak görülebilir.

6. Darende sanayi açisindan maalesef pek gelismemis bir ilçemizdir. Darende için önemli bir firsat  olarak görülen organize sanayi bölgesi projesinin tamamlanmasi ve özellikle ilçenin kayisi varligi göz önünde bulundurularak tarimsal sanayinin harekete geçirilmesi gerekmektedir.

7. Ilçenin orman varligi %1 seviyesinde olup bu oran ortalamalarin oldukça altindadir. Darende  Malatya’nin en az orman alanina sahip ilçesidir. Bu durum ilçe için tehdit olusturmakta ve erozyon riskini tetiklemektedir.

8. Nüfusu sürekli azalma egilimi içinde olan, son 25 yil içinde nüfusunun yaklasik %50’sini kaybeden ve 2012 verileri dikkate alindiginda nüfus artis hizinin -5,6(%) oldugu tespit edilen Darende için “negatif göç” bir an önce tedbir alinmasi gereken bir sorundur.

 

      Asagida siralanan unsurlar Darende için stratejik amaçlar olarak belirlenmistir

      1. Darende’de Turizmini çesitlendirmek, birim turist katma degerini yükseltmek ve bu katma 1. degerin toplumun bütün kesimlerine yayilmasini saglamak.

2. Yoksulluk ve issizlik sorununu çözmek ve negatif göçü durdurmak.

3. Ulusal ve uluslar arasi düzeyde kabul gören bir “Somuncu Baba Felsefesi” gelistirmek ve bunu bir enstitü ile desteklemek.

4. Ulusal ve uluslar arasi organizasyonlari artirmak ve Darende’yi lojistik merkez haline getirmek.

5. Bir Kültür ve Turizm Stratejisi gelistirmek (Vizyon, misyon, tanitim ürünleri, hediyelik esyalar, konaklama, kültür ve turizm envanteri vs.)

6. Darende’de akarsu sporlari ile yayla ve kanyon turizmini gelistirmek.

7. Kayisi üretiminde kalite ve katma degeri artirmak.

8. Orman alanlarini artirmak ve erozyonu önlemek.

9. OSB’yi bir an önce faaliyete geçirmek.

10. Ilçede tarimsal ve madensel sanayiyi gelistirmek.

 


Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!