BILSAM’in IV.Kültür Kusagi Konferanslar Dizisi’nin bu haftaki konugu “Dünden Yarina Kürt Meselesi” konusuyla Sehir Üniversitesi ögretim üyesi Prof.Dr. Mesut YEGEN’di. AK Parti Milletvekili Mustafa SAHIN’in ve CHP Milletvekili Veli AGBABA’nin da katildigi konferans yogun bir katilimla gerçeklesti.
Malatya’ya davet edilmesinden dolayi duydugu memnuniyeti ifade ederek sözlerine baslayan Prof.Dr.Mesut YEGEN “Bizim niye bir Kürt meselemiz var?” , “ Meselenin çözümünde hangi adimlar atildi?” sorulari çerçevesinde konuya açiklik getirmek istedigini söyleyip sözlerini söyle sürdürdü: Ulus devlet fikri ortaya çikti çikali çesitli kültürleri içinde barindiran devletler bu meseleyle karsi karsiya kalmislardir.Türkiye de çesitli kültürleri içinde barindiran bir ülke oldugundan dolayi bu meseleyle karsi karsiyadir.Yani bu ülkede mensubiyeti(yurttasligi,yasamayi) Türk olmak ya da Türklesmek üzerine kurarsaniz bu meselenin ortaya çikmasi kaçinilmaz bir hal alir.
2.Meselenin çözümünde hangi adimlar atildi? Bu sorunun cevabini Cumhuriyet Dönemi’ni üçe ayirarak cevaplamaya çalisacagini ifade eden Prof.Dr.Mesut YEGEN sözlerin söyle devam etti:
1924-1990 arasi: Tenkil ve asimilasyon, bu dönemin temel politikasidir. “ Firat’in dogusunda Türklükten baska bir hal vardir.Eger müdahale etmezsek kopuslarin yasanilmasi kaçinilmazdir.” temelinde hazirlanan Sark islahat Plani uygulanmaya çalisilir. Türkçe’nin kullanimini zorunlu kilmak;Türk muhacirleri Kürtlerin arasina Kürtleri de Türklerin içine yerlestirerek Kürtlerin Türklesmesini saglamak(Iskan siyaseti);Bölgede yerli memur bulundurmamak;Van-Midyat arasinda Türk muhacirleri yerlestirmek;kiz mektepleri açmak; yerlerin adini Türkçe olarak degistirmek…)
Sark Islahat Plani’ndaki önerilerin çogu devletin savastan yeni çikmis olmasi ve ekonomik sebeplerden ötürü hayata geçirilemedi. 1930-1938 arasi baska bir baslik olarak düsünülmelidir. Çünkü Kürtlerin siyasi elitlerinin Sark Islahat Plani ve Dersim Kanunu’na isyani Dersim Katliami’yla kesintiye ugramistir.1960’larda Kürtlerin siyasi olarak örgütlenmeye basladigi yeni bir süreç baslar. Fakat bu süreç de 1980 darbesiyle kesintiye ugrar.1984 sonrasinda ise silahli direnis baslar. 1991 seçimleriyle birlikte bu direnis Kürt Halki’nin da destek verdigi bir siyasi süreci baslatmistir.Bu durum devleti Kürt Meselesi’ni yeniden düsünmeye zorlamistir.Merhum Turgut ÖZAL’la birlikte devletin Inkar ve Tenkil siyasetinde açilan gedik günümze kadar zayif da olsa gelebilmistir.Günümüzde devletin basinda olan siyasi iradenin Kürt Meselesi’ni tanima siyasetinin hacmiyle Kürt Meselesi’ni hacmi birbiriyle mutabakat saglayamadi.Yani AK Parti Iktidari’nin attigi adimlar Kürt Meselesi’nin derinlesmesini saglayamiyor. Kürt Meselesi’nin artik bir bölge meselesi haline geldigini söyleyen Prof.Dr.Mesut YEGEN, Türkiye artik herkesin sosyal ve kültürel anlamda esit haklara sahip oldugu bir ülke olmalidir diyerek sözlerini tamamladi.
Katilimcilarin sorularinin Prof. Dr. Mesut YEGEN tarafindan cevaplandirilmasiyla konferans sona erdi. Bir sonraki hafta 8 Aralik Cumartesi günü saat 09.30 ‘da BILSAM Firat Düsünce PlatFormu bünyesinde gerçeklesecek olan “Egitimde Model Arayislari” konulu programin Malatya Kongre Merkezi’nde yapilacagi katilimcilara duyuruldu.