BİLSAM Logo
Haberler Empati Düsünce Toplulugu" Kasim Ayi"

Empati Düsünce Toplulugu" Kasim Ayi"

Empati Düsünce Toplulugu" Kasim Ayi"
 Empati Düsünce Toplulugu" Kasim Ayi"
Eklenme Tarihi : 14.11.2013
Okunma : 43

Empati Düsünce Toplulugu Kasim ayi toplantisini “Türkiyenin Kalkinma Vizyonu ve Bölgesel Kalkinma” gündemiyle 7 Kasim saat 19:00’da Ögretmenevinde gerçeklestirdi. Programa konusmaci olarak Kalkinma Bakanligi Müsaviri ayni zamanda Kalkinma Bakani Cevdet YILMAZ’in GAP’tan sorumlu danismani Melik Adnan ÇELIK katildi. GAP’in bölgesel kalkinmaya ve Türkiyenin demokratik dönüsümüne katkilarinin müzakere edildigi program, katilimcilarin temennilerinin alinmasi ile sona erdi.

 

 

      Konusmasina GAP hakkinda bilgiler vererek baslayan Melik Adnan ÇELIK; Türkiye'de sulanabilir 8.5 milyon hektar arazinin yüzde 20'si, ve faydali su potansiyelinin % 29’u bu bölgededir. Proje tamamlandiginda 1.800.000 hektar (ha) arazi sulanacak, 7.476 megavatin üzerinde kurulu bir kapasiteyle, yilda 27 milyar kilovat saatlik elektrik enerjisi üretilmesi saglanacaktir. GAP'in meydana getirecegi yüksek tarim ve sanayi potansiyeli Bölge’de gelir düzeyini 5 kat artiracak, Bölge nüfusunun yaklasik 3,8 milyonuna is imkâni yaratilacaktir. Bu nedenle bölge disindan is gücü transferine ihtiyaç duyulacak, bununda büyük kismi Dogu Anadolu bölgesinden saglanacaktir. Dogu Anadolu bölgesinden olacak nüfus göçünün de sinirli kalmasi istenmektedir. Çünkü Dogu Anadolu bölgesindeki nüfus kaybi o bölgedeki potansiyelleri kullanmayi zorlastiracaktir.

 

      Güneydogu Anadolu Bölgesi'nin kalkinmasiyla ilgili bütün çalisma ve faaliyetlerin, tüm sosyal ve ekonomik sektörleri içine alacak "genis kapsamli bir bölgesel planlama yaklasimi" içinde kalkinmanin amaç, hedef ve stratejileri ile uyumlu bir sekilde planlanmasi ve yürütülmesi temel amaç olarak hedeflenmis ve yatirimlar bu yönde devam etmektedir.

 

 

      Projenin tamamlanmasi ile birlikte büyük bir tarim makinalari ve tarimsal mekanizasyon pazarida olusmaktadir. Malatya GAP bünyesinde bir sehir olmadigi için bu zenginlikten dogrudan faydalanamamaktadir. Olusacak bu zenginlige ortak olmanin en kolay yolu degeri 1 milyar TL yi asacak olan tarim makinalari pazarina ortak olmaktir. Bunun içinde Malatya’da tarim makinalari ve mekanik yedek parça ihtiyacini karsilayacak Tarim Makinalari Organize Sanayi Bölgesinin kurulmasi için biran önce harekete geçilmelidir. Çünkü bu sektörde diger çevre vilayetlerinde aktör olma potansiyeli bulunmaktadir. Bu konuda erken davranan pazari domine edebilecektir. Bu konuda, Malatya’nin nitelikli insan gücü bakimindan avantajlari bulunmaktadir bunun için Malatya sanayicisinin ve sermaye sahiplerinin bu konuda daha aktif olmasi gerektigini belirten ÇELIK eger böyle bir yatirim plani hayata geçirilmezse Malatya ve diger Dogu Anadolu vilayetlerinden GAP bölgesine nüfus kaybi gerçeklesmesinin kaçinilmaz olacagini bununda Malatya’nin gelisim çizgisini iyice düsürecegini hatta küçülmeye götürecegini belirtti.

 

 

      GAP’la beraber Ortadoguda degeri 35-40 milyar dolar olan Gida pazarininda önemli bir aktörü haline dönüsecek bir Türkiye, siyasi olarakta bölgedeki en etkili aktörlerden biri olacaktir. Bunun için projenin bir an önce tam kapasite hayata geçirilmesi gerekmektedir.

 

      Yine bölgenin su ve enerji kaynaklari bakimindan stratejik bir önemi bulunmaktadir bu potansiyelin verimli ve stratejik olarak kullanilabilmesi demek Trnin enerji bagimliligindan kurtularak AB’nin enerji gereksinimde önemli bir rol sahibi olmasi demektir ki bu çok stratejik bir avantaj olarak Türkiyenin gücünü domine edecektir.

 

      Zenginlesmenin toplumsal ve demokratik dönüsüm üzerinde de olumlu etkisinden bahseden ÇELIK bölgedeki siyasal aktörlerinde bu degisime ayak uydurmasi gerektigini vurgulayarak degisime ayak uyduramayanlarin tasfiye olacagini belirtti. Konusmanin ardindan katilimcilarin görüs ve önerileri ile toplanti tamamlandi.

 


Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!