BİLSAM Logo
Haberler Arapgir Gelecek Stratejileri Raporu

Arapgir Gelecek Stratejileri Raporu

Ilçe raporlarinin ikincisi olan ?Arapgir Gelecek Stratejileri Raporu? düzenlenen toplantiyla kamuoyuna açiklandi.
Arapgir Gelecek Stratejileri Raporu
Eklenme Tarihi : 20.09.2013
Okunma : 55

 Arapgir ilçe merkezinde gerçeklestirilen toplantiya .Arapgir Kaymakami Ercan Turan, Arapgir Belediye baskani Haluk Cömertoglu, BILSAM  Yönetim Kurulu Baskani  Prof. Dr. Ibrahim Gezer, Malatya  Gida Tarim ve Hayvancilik Il Müdürlügü Ziraat Yüksek Mühendisi Ilhami Polat, Malatya Il Kültür ve Turizm Müdür Yardimcisi ve Malatya Valiligi KUDEB Baskani Levent Iskenderoglu, Il Özel Idaresi Kültür ve Sosyal Isler Müdürü Murat Sezik, Arapgirli Kadinlar Dernegi Baskani Nilüfer Cömertoglu’nun yani sira  Arapgir Ilçesi kamu kurum ve kuruluslarinin müdürleri, sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri katildi.

 

 

      TARIHE NOT DÜSTÜLER

      Arapgir Kaymakami Ercan Turan ise yaptigi konusmada katilimcilara ve BILSAM’a tesekkür ederek, nihayete ermis böyle bir çalismayla bir arada olmaktan dolayi mutlulugunu dile getirdi. Turan, Arapgir’in son zamanlarda ciddi bilimsel çalismalar yaptigina deginerek, “Arapgir’de böyle genis kapsamli bir çalismanin yapilmamasi büyük bir açiktir. Degerli BILSAM baskani ciddi manada alan çalismasi yapip ilçemizin potansiyelini ortaya çikardilar. Böyle bir çalisma birakarak tarihe not düstüler. Bu eser özellikle bugüne kadar Arapgir’in degerlendirmesini yapmis. Ben özellikle BILSAM’ in bu çalismayi daha da kiyaslayacagini ve her 3 senede bir Arapgir’in gelismesini ya da gerileme trendini ortaya koyacagini düsünüyorum” dedi.

 

         SEHRI KUSATIYOR

      Toplantida selamlama konusmalari yapan Arapgir Belediye Baskani Haluk Cömertoglu tüm katilimcilari selamladiktan sonra konusmasina söyle devam etti: “Bundan aylar önce Arapgir, ilçeler içerisinde çalismaya konu olan ilk ilçeydi. Suan bu çalismalar çiktilar halinde elimize ulasti.

 

      Arapgir gelecek stratejileri ile ilgili raporun tamamen resmi olan  çiktilarla elde edildigini söyleyen Cömertoglu “Yapilan istisareler sonunda Arapgir’in gelecek stratejileri ile ilgili  neydi ,nereye gidecek  sorularina cevap verecek  detayli bir  rapor haline geldi” dedi. Tüm katilimci ve BILSAM’a tesekkür eden Cömertoglu, BILSAM’in Malatya’da ciddi isler yapan, farkindalik yaratan bir STK olmanin ötesinde, sehri kusatan bir çalismayla her geçen gün gelecege ait, gelecekten umutlu olmaya ait güzel çalismalar ortaya koyan bir kurum oldugunu söyledi.

 

 

      Toplantida açilis konusmasi yapan BILSAM Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Ibrahim Gezer, Ilçe  Gelecek Stratejileri Raporlarinin ikincisi olan Arapgir Gelecek Stratejileri Raporunu kamuoyu ile paylasmanin  mutlulugunu yasadiklarini ifade ederek sözlerine söyle devam etti:          

      MÜTEVAZI BIR KATKI

     “Sehirler, insanoglu tarafindan ortaya çikarilmis en orijinal ve en karmasik yapilardir. Kurulu her sehir, o sehri kuran toplulugun kültürel kodlarindan, estetik anlayislarindan, üretkenlik düzeylerinden, dayanisma biçimlerinden izler tasir. Bir taraftan insanlar sehirleri sekillendirirken bir taraftan da sehirler insanlari sekillendirir. Bu yönüyle sehir ile insan arasinda interaktif bir iliski söz konusudur.  Dolayisiyla insanoglunun varolussal amacini gerçeklestirilmesine en çok hizmet edecek unsurlarin basinda güzel, anlamli ve insani derinligi olan sehirler kurmak gelmelidir. Elinizdeki çalisma bu amaca mütevazi bir katki amaciyla hazirlanmistir. 

 

      Bildiginiz gibi BILSAM olarak daha önce de sehrimiz ve sorunlariyla ilgili çok sayida arastirma raporu, sempozyum, çalistay, forum, konferans vb. çalismalar gerçeklestirdik. Simdi ise yeni bir çalismayla karsinizdayiz. 2011 yilinda il için hazirladigimiz “Malatya Vizyon 2023” raporumuzdan sonra gündeme aldigimiz “Ilçe Gelecek Stratejileri” raporlarimizin ilkini geçtigimiz günler Akçadag’da kamuoyuyla paylasmistik. Simdi ise Arapgir Gelecek Stratejileri Raporunu sizlerle paylasmak üzere toplanmis bulunuyoruz.

 

      Ilçe Gelecek Stratejileri Raporlari 2011 yilinda yayimlanan “Malatya Vizyon 2023” baslikli “Il Gelisim Raporunun” ilçe versiyonlari olarak ortaya çikmistir.

 

      Malatya’nin merkez ile ilçeleri arasindaki gelismislik farki en yüksek illerden biri olmasi gerçegi ile ilimizin büyüksehir olma sürecine daha sistemli bir baslangiç yapma ihtiyaci bizleri motive eden diger unsurlar olmustur.

 

      Merkez ve ilçelerimiz için ayri ayri olmak üzere toplam 12 adetlik bir paket halinde hazirlanan bu raporlarin temel amaci; il ve ilçelerimizin mevcut durumu ve potansiyellerini analiz etmek, kazanim ve sorunlari ortaya koymak ve gelecege yönelik stratejiler gelistirerek gelisim süreçlerine katki saglamaktir. Ilçelerimizin çok sayida sorunu oldugu ve bu sorunlarla biran önce ilgilenilmesi geregi raporlarin ortaya koydugu ilk sonuçlardan biridir. 

 

 

      Arapgir ile ilgili elinizdeki raporda da Arapgir ilçesinin mevcut durumu ve potansiyeli degerlendirilmis, ilçe vizyonu belirlenmis, ilçenin sorunlari ve bunlara yönelik çözüm önerileri tartisilmis, belirlenen öncelik ve gelisim eksenlerine uyumlu olarak ilçe için stratejik amaçlar tespit edilmis ve bu amaçlarin gerçeklestirilmesi için ihtiyaç duyulan kentsel gelisim yol haritasi çikarilmistir.

 

      Bir sivil toplum kurulusu tarafindan hazirlanmasi ve merkez ile birlikte bütün ilçeleri ayri ayri ele almasi yönüyle ülkemizde ilk olma özelligi tasiyan bu çalismanin baska bir özelligi de katilimci bir yaklasimla hazirlanmis olmasidir. Bu raporlarin hazirlanmasina katki saglayan ilçemizin degerli yöneticilerine, diger yetkililerine, özel sektör ve sivil toplum temsilcilerine ve raporun hazirlanmasina katki veren herkese tesekkür eder, saygilar sunarim.

 

      Kamuoyuna saygiyla arz ederim. “

 

Arapgir ile ilgili bazi veriler asagida sunulmustur.

 

1. Malatya’da üretilen sofralik üzüm’ün %18’i   Arapgir’de üretilmektedir.

2. Aragpgir ilimizde küçükbas hayvan varliginin en fazla oldugu ilçedir. Ildeki ari kovani varliginin yaklasik % 6’si Arapgir’de bulunmaktadir. Yine ilin su üretiminin yaklasik % 18’i Arapgir’de gerçeklestirilmektedir.

3. Dünyadaki bütün Arapgirlilerin sayisi yaklasik 65 bindir. (Malatyali nüfusun %5).

4. Arapgir, sosyoekonomik gelismislik bakimindan Türkiye’deki 872 ilçe arasinda 437, Malatyada’ki 13 ilçeden ise 3. siradadir.

5. Yillik nüfus artisi %-1,4’dür. Yani ilçe nüfus kaybetmektedir.  Son 20 yilda nüfusunun yaklasik yarisini kaybetmistir.

6. Yoksulluk orani Türkiye’de %13, Malayta’da % 19 iken Arapgir’de %5.5’dir.

7. Arapgir’in orman varligi yaklasik %7 olup Malatya (%15), Türkiye (%27) ve dünya (%30) ortalamanin oldukça altindadir.

8. Arapgir’in öncü sektörleri; Kültür ve Turizm, Tarim Ve Hayvancilik, Tarimsal Sanayi

 

Asagida siralanan unsurlar Arapgir için stratejik amaçlar olarak belirlenmistir.

 

1. Negatif göçü durdurmak,

2. Egitim ve saglik göstergelerini iyilestirmek, okuryazar olmayan nüfusu azaltmak,

3. Il, ülke ve dünya ortalamalarinin altinda olan orman alanlari artirmak,

4. Ilçenin su kaynaklarini ile sulanan arazi oranini artirmak ve gelistirmek

5. Turizm potansiyelini harekete geçirmek

6. Bag ve sebzecilikte kalite ve katma degeri artirmak

7. Küçükbas hayvancilikta potansiyel sinirlarini yakalamak

8. Tarimsal sanayiyi gelistirmek ve “Tarim Ihtisas Sanayi Bölgesi” olusturmak,

9. Dokumacilik ve Kervancilik gibi sektörleri yeni versiyonlariyla canlandirmak,

 


Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!