BİLSAM Logo
Haberler Empati Düsünce Toplulugu

Empati Düsünce Toplulugu

Empati Düsünce Toplulugu
Empati Düsünce Toplulugu
Eklenme Tarihi : 15.11.2012
Okunma : 51

EMPATI DÜSÜNCE TOPLULUGU

 

Kasim Ayi Toplantisi Sonuç Bildirgesi

 

YENI BÜYÜKSEHIR VE YEREL YÖNETIMLER YASASI

 

 

      Empati Düsünce Toplulugu Kasim ayi toplantisini 1 Kasim 2012 saat 19:00 da Ögretmenevi seref salonunda gerçeklestirmistir. Malatya Belediyesinde Malatya’nin Büyüksehir olma süreciyle ilgili çalismalar yürüten Yazi Isleri Müdürü Sayin Ismail Nacar’in da katildigi toplantida Malatya Belediyesinin Büyüksehre hazirliklari hakkinda bilgi verildi ve ardindan toplanti soru-cevap ve karsilikli katkilarla tamamlandi.  

 

      Toplantida yasanin artilari ve eksileri tartisilmis ve Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik sarti açisindan degerlendirilmesi yapilmistir. Toplanti sonucunda katilimcilar tarafindan yasa üzerindeki asagida siralanan degerlendirilmelerde bulunulmustur.

        1. Bu yasaya göre Malatya’da iki merkez ilçe olusturulacak ve etraflarindaki köy ve mahalleler bu ilçelere baglanacaktir. Belediye yetkililerince yapilan açiklamada bölünmenin kuzey-güney ekseninde gelismislik ve nüfus yapisi da göz önüne alinarak TOKI den Sitmapinari’na inen caddenin dogusu ve batisi seklinde gerçeklestirildigi belirtilmistir.

 

      2. Toplantida, bölme yöntemi ve sonuçlariyla ilgili elestiriler dile getirilmis, bölünmenin düzgün yapilmadigi ve zikzaklar içerdigi, bu zikzaklarin hizmet alanlar açisindan olumsuz etkiler yapacagi sorumluluk sinirlarinin daha net ayrilmasi gerektigi dile getirilmistir. Bazi mahallelerin bölündügü, bir kisminin Yesilyurt bir kisminin ise Battalgazi belediyelerine baglandigi, bu durumun Türkiye’nin imzaladigi Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Sartinda belirtilen “Yerel yönetimlerin sinirlarinin orada yasayanlarin onayi olmadan degistirilemeyecegi” ilkesine açikça aykiri oldugu ve bu tür kararlarda halkin görüslerine basvurulmasi ve katilimci demokrasinin isletilmesi gerektigi dile getirilmistir.

 

      3.Yeni yasa sehircilik uygulamalarinda plan bütünlügünün saglanmasi, halkin daha etkili hizmet almasi ve kent kaynaklarinin yerinde ve daha etkin kullanimi konularinda önemli katkilar saglayacaktir. Ancak belediye yetki alaninin kat kat arttigi dikkate alindiginda bu durum etkili bir yönetim-organizasyon, nitelikli insan kaynagi ve güçlü bir teknik altyapiyi gerektirecektir. Bunun saglanamadigi durumda kaos kaçinilmaz olacaktir. Örnegin Malatya’da yeni olusacak merkez ilçelerin isim, sayi ve sinirlarinin belirlenmesinde, yeni yapilmasi düsünülen çevre yolunun güzergâhinin tespitinde ve önümüzdeki aylarda baslanmasi düsünülen trombus uygulamasinin getirilmesinde yeterli akademik-bilimsel çalisma yapilmamis ve kararlarin alinmasinda yeterli kamuoyu katilimi saglanmamis olmasi bir eksikliktir.

 

    4.Belediyelerin görev ve yetki alanlari bu kadar genisletildikten sonra yatirim izleme ve koordinasyon kurulunun yetkileri de belediyelere devredilmelidir. Hatta merkezi yönetimin elinde bulunan egitim, saglik vb alanlarla ilgili bazi yetkiler de yerele devredilmelidir. Yerelin güçlendirilmesi Türkiye'nin gelisim sürecini hizlandiracaktir.

 

      5.Siyasi yapida katilimciligi, denetimde ise seffaflik ilkesini esas alan ek düzenlemeler yapilmadikça sehirde olusacak katma deger ve rantin tüm sehir halkina yayilmasi mümkün olmayacaktir. Bu sakincanin ortadan kaldirilabilmesi için adalet, özgürlük, hukuk, hakkaniyet, seffaflik, ahlakilik, insan haklari, insan onuru ve haysiyeti gibi deger ve ilkelerin esas alindigi bir kentsel yönetim yaklasimi gelistirilmelidir.

 

      6.Dünyada yasanan küresellesme süreci ülkelerin yani sira kentler arasi rekabeti de artirmistir. Küresellesme sürecinde alabildigine iyilesen ulasim ve iletisim imkânlari yerel ve bölgesel kalkinma açisindan yeni sartlar ve firsatlar ortaya çikarmaktadir. Günümüzde potansiyelini iyi degerlendiren, uygun stratejiler çerçevesinde bütün toplumsal kesimleri kalkinma sürecine katan ve iyi yönetisim modellerini hayata geçirebilen sehir ve bölgeler daha hizli bir gelisme trendi yakalamaktadir.

 

 

      7.Yaklasik on bin yillik bir tarihe yaslanan, iki bin yildir kendi adiyla var olan, bu süreçte dünya ve Türkiye’nin ortak mirasina önemli degerler katmis olan Malatya, Türkiye’nin önemli illerinden biridir. 1.241.000 hektarlik yüzölçümü ve 750.000’i asan nüfusuyla Malatya ülkemizdeki iller arasinda önemli bir yere sahiptir.

 

     8.Bilindigi gibi Türkiye; 2023 yilina kadar dünyanin en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefini benimsemistir. Ekonomideki mevcut büyüme trendi bu hedefin tutacagini göstermektedir. Bu anlamda Malatya için yapilacaklarin basinda da büyüksehir olunmasini bir firsat ve baslangiç kabul ederek Türkiye’nin ulusal hedefleri ile uyumlu bir Malatya Vizyonu gelistirilmesi gelmelidir. Stratejik amaçlar ve hedefler belirlenmeli ve bu hedeflerin gerçeklestirilmesi için yapilmasi gerekenler planlanmalidir. Ilin bir gelisim plani olmali, bu plan sürekli, zenginlestirilmeli, gelistirilmeli ve gerektiginde revize edilmelidir.

 

      9.Açiktir ki, büyük Islam düsünürü Farabi’nin tanimladigi “insanlarinin birbirinin mutlulugu için yardimlastigi bir sehrin erdemli sehir (el-medinetu’l-fazila); bunu gerçeklestiren toplumun erdemli toplum; birbirleriyle yardimlasan insanlarin olusturdugu medeniyetin erdemli medeniyet; bütün milletlerin mutluluga erismek için birbirine yardim ettikleri zaman ortaya çikacak devletin ise evrensel erdemli devleti” ya da batili düsünür Graber’in Islam sehirlerini tanimlarken kullandigi “insan yüzlü sehirler”i ancak beton ve asfalt dösemenin ötesine geçip yasadigimiz mekâna anlam ve ruh katarak kurabiliriz.

 

Kamuoyuna saygiyla arz ederiz.

 

Empati Düsünce Toplulugu

 

 


Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!