BILSAM tarafindan düzenlenen "IV.Geleneksel Kültür Kusagi Konferanslar Dizisi” Yildiz Teknik Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr.Bedri GENCER’in konuk oldugu " Hikmetten Medeniyete Modernlesme " konulu konferansla basladi. Malatya Il Özel Idare Salonunda düzenlenen konferans yogun bir katilimla gerçeklesti.
Modernlesmeyi tarif ederek sözlerine baslayan Prof.Dr. Bedri GENCER sözlerine söyle devam etti: Modernlesme 3 açidan tarif edilebilir:
1-Teolojik Modernlesme: Modernlesme kavrami Hristiyanligin dönüsümüyle ilgilidir.Yeni bir dünya düzeni kurmayla alakalidir.Yeni Dünya Düzeni söylemi Isa Mesih’in yeniden dünyaya gelerek zulmü yok edip yeryüzünü cennete çevirecegine olan bir inançtir. Bu inanç bir kurtarici beklentisini ortaya çikarmistir. Fakat Bati dünyasinin Mesih/kurtarici beklentisi dönüsüme ugramistir.Mesih beklentisi gerçeklesmeyince Bati, yeryüzü cennetinin/yeni dünya düzeninin artik orada ve gelecekte degil “simdi ve burada” olusturmayi seçmistir
2-Ideolojik Modernlesme:Bati’da dinin yerini “Hristiyan Medeniyeti” kavrami almistir.
3-Sosyolojik Modernlesme: Sosyolojik Modernlesme, üretim tarzlarinin degismesiyle baslamistir.Dolayisiyla sosyolojik modernlesme toplumlarin doku olarak degismesidir.
Hikmet, geleneksel tasavvura göre bizzat din anlamina gelir, dinin hem tikel isimli hem tümel isimsiz boyutlarini ifade eder. Dinin tikel boyutu seriat, tümel boyutu hikmettir.Ibrahimi dinlerin aydinlarinin en temel görevi dinin isimli ve isimsiz hikmet adi verilen boyutlarini uzlastirmaktir.Yahudiler ve Müslümanlar kismen de olsa bunu basarmislardir. Fakat Hristiyanlar bu uzlastirmayi basaramamislardir.
Prof.Dr. Bedri GENCER, Ortaçag,Rönesans ve Aydinlanma dönemlerinde hikmetin Bati dünyasindaki gelisimi hakkinda sunlari söyledi:Aziz Paulos, seriatle hikmeti uzlastirmak yerine ayristirmayi tercih etti.Bu ayristirma sonucunda hem seraiti hem de hikmeti kaybetti.Dolayisiyla seriatini kaybeden bir dinin hikmeti elinde tutabilmesi de mümkün olmadi.Bati kaybettigi hikmeti “Sivilizasyon” kavramiyla ikame etmeye çalismaktadir.Aralarindaki din savaslariyla evrenselligini yitiren Hristiyanligin yerine Bati, Sivilizasyon/Medeniyet kavramini getirerek evrenselligi yeniden yakalamaya çalismaktadir. Bu, Bati’nin ürettigi bir kültür savasinin ürünüdür.Bu savasi hem kendi içinde hem de disinda vermistir. Bati dünyasi ilerlemesine engel olarak gördügü dini(Katolikligi) pasifize etmis ve evrenselligini yitirmesine neden olmustur.Bu kültür savasinin galibi olan Protestan kesim artik medeniyeti evrensellestirmeye çalismaktadir.
Kadim dünyada “din” dendiginde sadece Islam Dini anlasilirdi.Fakat 19. Asirda Bati’nin medeniyeti din olarak ortaya çikinca Islam dini isimlendirilmesine gidildi.Dinin medeniyete dönüstürüldügü yer olan Fransa’daki orayantalistler ayni seyi Islam’a da yapmaya çalismislardir(Seriat ve hikmet arasindaki ayristirma). 19.yy’den itibaren Müslümanlar arasinda “Arap Hilafeti,Arap Medeniyeti” gibi isimlendirmelere gitmislerdir.Isimli hikmeti(seriati) temsil eden Türkleri ise ilerlemeye engel olan bir unsur olarak göstermeye ve Türklerin Müslümanlar üzerindeki etkisini yok etmeye çalismislardir. Dolayisiyla Islam Medeniyeti kavrami oryantalistler tarafindan ortaya atilmis olup küresellesmeye hizmet eden bir kavramdir. Konferans sorular ve katkilarin alinmasiyla son buldu.
Ayrica gelecek haftaki konugun “Türkiye’de Sosyal ve Siyasal Degisim” konusuyla, Yildirim Beyazit Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mazhar BAGLI oldugu belirtildi.