Konferans Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Ögretim Görevlisi Oguzhan Göktolga tarafindan yapilan açilis konusmasiyla basladi. Göktolga açilis konusmasinda BILSAM’in sürdürmekte oldugu faaliyetler hakkinda bilgi verdikten sonra, katilimcilara tesekkür ederek konusmalarini tamamladi. Göktolga’ya BILSAM Akademi güz seminerleri kapsaminda “Kimlik Insasi ve Siyasal Kimlikler” konulu seminerinden dolayi Inönü Üniversitesi Tip Fakültesi Dekan Yardimcisi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kizilay tarafindan plaket takdim edildi ve seminer katilimcilarina katilim belgeleri verildi.
Sunumunu yapmak üzere BILSAM’in konugu olarak Malatya’ya gelen Istanbul Sehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekani Prof. Dr. Macit Kenanoglu’nun kisa özgeçmisi hakkinda bilgi verildikten sonra konusmalarini yapmak üzere Kenanoglu kürsüye davet edildi.
Kenanoglu , konusmalarina baslamadan önce kendi tezinin “ Osmanli Millet Sistemi “ diye bir sistemin olmadigini ispatlama yönünde olacagini belirtti.
Prof Dr. Macit Kenanoglu tezini ispatlamak için su görüslere yer verdi; “ Literatürde varoldugu iddia edilen böyle bir millet sistemi diye lanse edilen yiginla açiklamanin mesnetsiz oldugu kanaatindeyim. Böyle bir arastirmayi yapmaktaki amacim çoklu hukuk sisteminin dünyada uygulanabilir bir sistem olup olmadigini arastirmaktir. Almanya’da özellikle çatistigimiz bazi noktalar ordaki Türk toplumunun Almanya’da kendini belirli bir takim modellere dayali ifade etme çabasidir. Bizde dünyada böyle bir sistemin uygulanabilir diye arastirirken herkesin Osmanlinin sisteminden bahsettigini gördük. Osmanli bütün gayrimüslim cemaatlere kendi hukuk sistemlerini uygulama hakkini verdigini söyledi.
Kenanoglu Fatih Millet Sistemi kurulduguna dair, bu sistemin nasil kurulduguna dair hiçbir açiklama metinlerde bulunmamaktadir dedi.
Prof. Dr. Macit Kenanoglu, konferansin sonunda katilimcilarin sorularini da cevaplandirdi.