Günümüzde dünyanin birçok yerinde insanlarin inanç, düsünce ve etnisitelerinin farkli olmasi birçok soruna sebep olmaktadir. Birçok ülke farkliliklarla bir arada yasamayi ancak asimile sürecine dâhil olmasi durumunda kabul etmektedirler. Oysa farkliliklarla bir arada yasamaktan maksat bu farkliliklarin muhafaza edilerek birlikte yasanmasidir. Aksi takdirde asimilasyona dayali beraberliklerde bir beraber yasama basarisindan söz edilemez.
Islam bu sorunu yüzyillar öncesinden çözüme kavusturmus bir dindir. Islam bunu farliliklar halinde bir arada yasama fikhi gelistirerek çözmüstür. Bu fikih en temelde üç ilkeye dayanir. Öncelikle Islam farkliliklari insan olmanin dogal bir sonucu olarak görür. Bir insan Kürt mü ya da Türk mü olarak dogacagini bilemez. Bunlar bir üstünlük vesilesi degildir. Islam’a göre insanlari birbirinden üstün kilan sey Allah’a yakinliktir. Hatta Islam farkliliklarin Allah’in ilim, kudret ve hikmetinin bir delili olarak görür.
Ikinci ilke olarak Islam, insanlari ve farkli gruplari disaridan tanimlama yerine onlari tanimaya veya anlamaya çalisir. Insanlarin kendi kendilerini anlatmalarini ve tanitmalarini ister. Islam her seyden önce insandan bu dünyada tek olmadiginin, bu dünyada kendinden farkli insanlarin da var oldugunun bilincine varmasini ister. Bu anlamda insanoglunda bir farkindalik olusturmaya çalisir.
Üçüncü ilke olarak Islam, farkliliklari yok edilecek ya da ortadan kaldirilacak bir unsur olarak degil tam tersine gelistirilecek ve beraberce ortak bir medeniyet üretilecek bir zenginlik unsuru olarak görür. Bu anlamda 1400 yillik Islam Medeniyeti sadece Müslümanlarin medeniyeti degildir. Islam medeniyeti, Islam kültürü ya da Islam estetigi dedigimiz sey aslinda çok sayida farkli din, düsünce ve etnik yapinin beraberce olusturdugu bir seydir.
Bu üç ilke günümüzde de insanoglunun bir arada yasama sorununu çözmede önemli bir açilim saglayacak ilkelerdir.”
Yaklasik iki saat süren konferans sorularin cevaplanmasi ve katkilarin alinmasiyla son buldu. Kültür Kusagi Konferanslar Dizisinin önümüzdeki hafta konusmacisinin Prof. Dr. Yasin Aktay oldugu, “Korku ve Iktidar” baslikli konferansin ayni salonda ayni saatte ve ayni Formatla gerçeklestirilecegi bildirildi.