Ilçe raporlarinin besincisi olan ?Dogansehir Gelecek Stratejileri Raporu? düzenlenen toplantiyla kamuoyuna açiklandi.
Dogansehir Ilçe Milli Egitim toplanti salonunda düzenlenen toplantiya Dogansehir Kaymakami Mehmet Sogukpinar, Dogansehir Belediye Baskani Ibrahim Karaman, BILSAM Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Ibrahim Gezer, Malatya Gida Tarim ve Hayvancilik Il Müdürlügü Ziraat Yüksek Mühendisi Ilhami Polat, Malatya Il Kültür ve Turizm Müdür Yardimcisi ve Malatya Valiligi KUDEB Baskani Levent Iskenderoglu, Dogansehir Ilçe Milli Egitim Müdürü Hüseyin Söylemez’in yani sira Dogansehir Ilçesi kamu kurum ve kuruluslarinin müdürleri ile sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri katildi.
Toplantida konusan Dogansehir Belediye Baskani Ibrahim Karaman tüm katilimcilari selamlayarak sözlerine söyle devam etti: “ BILSAM bu raporun çalistayini yaparken sivil toplum temsilcileri ile daha genis enine boyuna bir toplanti yapmistik. Bugünde BILSAM ekibi tarafindan hazirlanan bu rapor Dogansehir’,in gelecegine büyüksehir yasasi çerçevesinde ileriye dönük yatirimlar konusunda bize isik tutacagi kanisindayim” dedi.
Dogansehir Kaymakami Mehmet Sogukpinar ise yaptigi konusmada sunlari söyledi:
“BILSAM gözlemledigimiz ve basindan takip ettigimiz kadariyla gerçekten Malatya’ya katma deger saglayan sivil toplum örgütlerinin basinda geliyor. Gerçekten çok güzel çalismalara imza atmis durumda. Bugünde devam ede gelen bir proje ile karsimizdalar. Ilçe gelecek stratejileri adi altinda Malatya’nin tüm ilçelerini kapsayan bir proje hazirladilar. Ben bu manada hem ilçem adina hem tüm Malatya adina içten tesekkürlerimi sunuyorum.”
Raporun çalistay ayaginda konunun tüm muhataplarinin katildigini belirten Sogukpinar, “bu çalisma ben yaptim oldu mantigiyla degil tam bir yönetisim örnegi oldu” dedi. “Uyumlu bir çalisma ile bu raporu hep birlikte hazirladik diyebiliriz” diyen Sogukpinar, bu yönünden dolayi tüm Dogansehirlilere ve tüm paydaslara tesekkür ederek sözlerini söyle bitirdi:” Rapor, Dogansehir’in eksilerini, artilarini, avantajlarini, dezavantajlarini, mevcut durumunu ve potansiyellerini gerçek anlamda karsimiza çikarmis durumda, bizlerde ciddi ve bilimsel manada ortaya çikan bu rapordan istifade ederek bu projenin gerçek anlamina ulasmasina fayda saglayacagiz.”
Toplantida katilimcilari selamlayarak konusmasina baslayan BILSAM Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Ibrahim Gezer, BILSAM’in egitim, arastirma ve yayincilik basta olmak üzere birçok alanda faaliyet yürüten ve projeler gerçeklestiren bir sivil toplum kurulusu oldugunu söyleyip konusmasina söyle devam etti:
“BILSAM olarak daha önce de sehrimiz ve sorunlariyla ilgili çok sayida rapor çalismalari, sempozyum, çalistay, forum, konferans vb. çalismalar gerçeklestirdik. Simdi ise yeni bir çalismayla karsinizdayiz. 2011 yilinda il için hazirladigimiz “Malatya Vizyon 2023” raporumuzdan sonra gündeme aldigimiz “Ilçe Gelecek Stratejileri” raporlarimizin besincisi olan “Dogansehir Gelecek Stratejileri Raporu”nu bugün itibariyle sizlerle paylasmak üzere toplanmis bulunuyoruz. Bu raporlarimizin da önceki rapor çalismalarimiz gibi kamuoyunda gerekli karsiligi bulacagina inaniyoruz.
Ilçe Gelecek Stratejileri Raporlari 2011 yilinda yayimlanan “Malatya Vizyon 2023” baslikli çalismamizin ilçe versiyonlari olarak ortaya çikmistir. Bazi ilçelerimizin yerel yöneticilerinin israrli talepleri bu çalismalari gündeme almamiza vesile olmustur.
Malatya’nin merkez ile ilçeleri arasindaki gelismislik farki en yüksek olan illerden biri olmasi gerçegi ile ilimizin büyüksehir olma sürecine daha sistemli bir baslangiç yapma ihtiyaci bizleri motive eden diger unsurlar olmustur.
Merkez ve ilçelerimiz için ayri ayri olmak üzere toplam 12 adetlik bir paket halinde hazirlanan bu raporlarin temel amaci; il ve ilçelerimizin mevcut durumu ve potansiyellerini analiz etmek, kazanim ve sorunlari ortaya koymak ve gelecege yönelik stratejiler gelistirerek gelisim süreçlerine katki saglamaktir. Ilçelerimizin çok sayida sorunu oldugu ve bu sorunlarla biran önce ilgilenilmesi geregi raporlarin ortaya koydugu ilk sonuçlardan biridir.
Dogansehir ile ilgili elinizdeki raporda Arguvan ilçesinin mevcut durumu ve potansiyeli degerlendirilmis, ilçe vizyonu belirlenmis, ilçenin sorunlari ve bunlara yönelik çözüm önerileri tartisilmis, belirlenen öncelik ve gelisim eksenlerine uyumlu olarak ilçe için stratejik amaçlar tespit edilmis ve bu amaçlarin gerçeklestirilmesi için ihtiyaç duyulan kentsel gelisim yol haritasi çikarilmistir.
Bir sivil toplum kurulusu tarafindan hazirlanmasi ve merkez ile birlikte bütün ilçeleri ayri ayri ele almasi yönüyle ülkemizde ilk olma özelligi tasiyan bu çalismanin baska bir özelligi de katilimci bir yaklasimla hazirlanmis olmasidir. Bu raporlarin hazirlanmasina katki saglayan ilçemizin degerli yöneticilerine, diger yetkililerine, özel sektör ve sivil toplum temsilcilerine ve raporun hazirlanmasina katki veren herkese tesekkür ederim. “
Dogansehir ile ilgili bazi veriler asagida sunulmustur.
1. Dogansehir; elma (%39), kayisi (%5), fasulye (%73), biber (%23), tütün (%97) gibi kaliteli tarim ürünleri yetistiren ve bu ürünlerde Malatya’da önemli bir paya sahip bir ilçemizdir.
2. Dogansehir hayvansal üretimde Malatya boyutunda büyükbas hayvan yetistiriciliginde yaklasik %10, küçükbasta %14, ari kovani sayisinda %11 ve su ürünleri üretiminde %8’lik bir payla önemli bir düzey yakalamistir.
3. Dogansehir Sürgüdeki Mesire yerleri ve dogal su kaynaklariyla; Topbükü, Findik, Sakaltutan ve Sürgü Çayi gibi önemli akarsu kaynaklariyla; Sürgü ve Polat Barajlariyla; Sürgü, Kurucaova (Yesilkent), Erkenek, Gövdeli ve Polat Ovalari ile ilimizin önemli ilçelerinden biridir.
4. Bölgemizde hakli bir üne sahip lezzetli alabaligiyla Dogansehir bu alanda marka olmaya aday bir ilçemizdir.
5. Toplumsal huzur ve barisin hakim oldugu bir ilçe olmasi, ilçenin hayirsever isadamlarinin ilçeye yatirim yapiyor olmasi Dogansehir için önemli bir avantajdir.
6. Cografi konum itibariyla geçis güzergahlarinda olmasi ve ana arterler üzerinde olmasi Dogansehir için degerlendirilmesi gereken önemli bir avantajdir. Bütün ilçelerimizde yasanan negatif göç problemi Dogensehir’de de bir an önce önlem alinmasi gereken bir problemdir. Dogansehir son 10 yil içinde nüfusunun üçte birden fazlasini kaybetmistir.
Asagida siralanan unsurlar Dogansehir için stratejik amaçlar olarak belirlenmistir.
1. Negatif göç ve issizlik sorunlarini çözmek.
2. Elma ve alabalikta marka olmak ve markalasmak.
3. Tarim ürünleri üretiminde kalite ve katma degeri artirmak.
4. AB, SODES, FKA, TKDK, KOSGEB vb. fon kaynaklarini en iyi sekilde degerlendirmek.
5. Toplumsal dokuyu ve bir arada yasama kültürünü gelistirici tedbirler almak.
6. Organik ve iyi tarim uygulamalari potansiyelini harekete geçirmek.
7. Etkili, sürdürülebilir ve sürekli yenilenen bir ilçe gelisim stratejisi gelistirmek.
8. Akarsu, göl ve göletlerden kaynaklanan potansiyeli harekete geçirmek.
9. Basta gençler, kadinlar ve engelliler gibi dezavantajli gruplara yönelik olmak üzere sosyal ve kültürel faaliyetleri artirmak ve buna yönelik alanlar olusturmak.